Ovozli buyruqlаrni tаnib olish usullari - Nurimov, P.B. (Международный Журнал Теоретических и Прикладных Вопросов Цифровых Технологий, 2023)
Ushbu maqola ovozli buyruqlarni tanib olish masalasi uchun ovozli buyruqlar modelini qurish uchun SVM va GMM usullaridan foydalanish koʻrib chiqilgan. Ovozli buyruqlarni tanib olish texnologiyasi keng koʻlamli ilovalarda mavjud, jumladan ovozli yordamchilar, boshqaruv tizimlari va boshqalar. Maqolada ovozli buyruqlarni modellashtirish va tasniflash uchun SVM va GMM usullaridan foydalanishga asoslangan yondashuv taqdim etilgan. Maqolada qoraqalpoq tilidagi ovozli buyruqlar ma’lumotlar toʻplami boʻyicha tajribalar taqdim etilgan. Tanib olish aniqligi va uning belgilar toʻplamini ajratib olish algoritmlariga asoslangan umumiy samaradorlik nuqtai nazaridan SVM va GMM koʻrsatkichlarining qiyosiy tahlillari oʻtkazildi. Eksperimental natijalar shuni koʻrsatadiki, SVM va GMM usullari ham ovozli buyruqlarni tanib olishda yuqori aniqlikga erishishi mumkin. Xulosa qilib aytganda, ushbu maqolada ovozli buyruqlarni tanib olish masalasida SVM va GMM usullarining taqqoslanishi keltirilgan.