Yuz tasvirini Gabor filtri asosida segmentlash - Mamatov, N.S.; Niyozmatova, N.A.; Tojiboyeva, Sh.X.; Mashanpin, T.V.; Yaxyaev, B.Yu. (Международный Журнал Теоретических и Прикладных Вопросов Цифровых Технологий, 2025)
Yuzni tanib olish muhim qismlaridan biri sifatida yuz tasvirini segmentatsiyalash inson belgilarini aniqlashning asosiy yo‘nalishiga aylangan. Ushbu maqolada AdaBoost algoritmi va Gabor tekstura tahlili algoritmidan foydalanilib, bir nechta yuzlarni o‘z ichiga olgan tasvir segmentatsiyalanadi, bu esa yuz tasvirini segmentatsiyalashdagi noto‘g‘ri aniqlash darajasini samarali kamaytirilgan, yuz tasvirini segmentatsiyalashda, yuz ma’lumotlarini o‘z ichiga olgan tasvir avval Gabor algoritmi orqali tekstura bo‘yicha tahlil qilinadi va turli teriga o‘xshash sohalarni turli bo‘sag‘alari o‘rnatiladi, bu orqali tasvirni fon ma’lumotlaridagi teriga o‘xshash sohalar olib tashlanadi. So‘ngra AdaBoost algoritmi yordamida yuz sohalari aniqlanadi va aniqlangan yuz sohalari segmentatsiyalanadi. Tajribalar taklif etilgan usulni tasvirdagi yuzlarni tez va aniq segmentatsiyalay olishi hamda yo‘qotish va noto‘g‘ri aniqlash darajasini samarali kamaytirishini ko‘rsatdi.