Turizm sohasida kompyuter ontologiyasining o‘rni - Bekmurodov, U.B. (Международный Журнал Теоретических и Прикладных Вопросов Цифровых Технологий, 2024)
Zamonaviy dunyoda sun’iy intellekt va kompyuter texnologiyalaridan foydalanib turli sohalar masalalari yechilmoqda. Turizm sohasini bugungi kunda kompyuter texnologiyalarisiz tasavvur qila olmaymiz. Bilimlar bazasini loyihalash usullarini qo‘llagan holda ontologiyadan foydalanish tizimni yanada rivojlantirish imkonini beradi. Turizm ontologiyasini yaratishda tadqiqot arxitekturasini yaratish lozim. Ontologiyaga yo‘naltirilgan tavsiyalar tizimining konseptual sxemasini yaratadi. Turizm ontologiyasi kontsepsiyasi asosida sayyoh ontologiyasi bog‘lanadi. Ontologiyani takomillashtirish jarayoni asosida turizm ontologiyasi mukammal ishlashi nazorat qilinadi. Maqolada turizm sohasida kompyuter ontologiyasini yaratish hamda sayyoh uchun qulay, aniq bo‘lgan diqqatga sazovor joylarni qidirish masalalari ko‘rib chiqilgan hamda ular asosida sohani rivojlantirishga qaratilgan takliflar ishlab chiqilgan.